İnternetten Alışveriş Yaparken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Alışveriş yaparken…
Alışveriş yaparken…
- Saygın mağazalar ve satıcılardan alışveriş yapın. Amazon.com, Deppo.com, Hepsiburada.com, Pandora.com.tr, Ebay.com, Gittigidiyor.com, Kangurum.com.tr, Gold.com.tr, E-bebek.com, Ideefixe.com, Teknosa.com gibi.
- Saygınlık durumlarını bilmiyorsanız yorumları okuyun; bunlar güvenilirliğin en büyük göstergesidir.
- Web adresini kendiniz yazın.
- Bilgilerinizi üçüncü kişilere satıp satmadıklarını öğrenmek için sitenin gizlilik ilkelerini okuyun.
- Bilgilerinizin güvende olduğunu gösteren işaretleri kontrol edin. Şifreleme, aktarım sırasında verilerinizi koruyan önemli bir güvenlik önlemidir. https (s güvenli anlamında) ve kapalı kilit simgeleri bulunuyorsa güvenlidir.
- Mali işlemlerinizi evinizdeki bilgisayardan yapın.
- Teslimat ve taşıma ücretleri, garantiler, teslimat tarihi ve ürün ve para iadesi ilkeleri gibi satış koşullarını kontrol edin.
- Sadece satın alma işlemi için yetecek kadar bilgi verin. Gerekmediği halde banka hesap bilgileri, TC Kimlik numarası veya benzeri bilgileri soranlara karşı dikkatli olun.
- Ödemek için güvenli bir yöntem seçin. Kart sahibi için koruma sağlayan bir kredi kartı veya sanal kart kullanın. Yurtdışından alışveriş yapacaksanız kredi kartı numaranızı satıcılara karşı gizleyen ve bir süredir Türkiye’de de geçerliliği olan PayPal hizmetini kullanın.
- Şifrenizi, adresinizi ve kredi kartı bilgilerinizi depolayan siteler konusunda dikkatli olun. Bu bilgileri depolayan ve alışveriş esnasında bir daha sormayan web sitelerine karşı dikkatli olun.
- Onay numarası veya e-posta mesajı ve makbuz da dahil siparişinizin bir kopyasını yazdırın veya kaydedin. Satıcıdan gelen bağlantıları tıklamak yerine ödemeyi kendiniz doğrulayın.
- Olası dolandırıcılıkları tespit etmek için bankanızdan kredi raporlarınızı isteyerek hesap etkinliğinizi izleyin.
Satış yaparken…
- Verdiğiniz ilanda kişisel bilgilerinizi kısıtlayın. Sadece semt, ya da genel bir konum belirtin, özel adres yazmayın.
- Fotoğraflar sadece satılan malı göstermeli, ev ayrıntılarını ya da insanları göstermemelidir.
- Şehir dışından gelen teklifler sahtekarlık amaçlı olabilir.
- Malı veya geri kalan parayı daha sonra alma vaadiyle kısmi ödemeleri kabul etmeyin veya teklif etmeyin.
- İstenilen fiyattan daha yüksek bir miktar ödemeyi teklif eden veya hesabınıza para aktarmak için kişisel mali verilerinizi isteyen tekliflere şüpheyle yaklaşın.
- Söz konusu mal taşınabilirse ve görmek istenirse evinizde veya karşı tarafın evinde değil kalabalık bir yerde buluşun.
- Büyük bir mal için bir eve gitmeniz veya birinin sizin evinize gelmesi gerekiyorsa yanınızda mutlaka biri olsun. Ayrıca evinizdeki erişimi kısıtlayın; karşı taraf evi soymak amacıyla söz konusu mala sahte bir ilgi gösteriyor olabilir.
- Yüz yüze işlemlerde nakit ödeme yapın. Çekler kişisel bilgiler içerir ve sizi riske sokar.
- Çek sahte olabilir, kabul etmeyin. Sahtekarlar bunları tercih eder.
- Pahalı bir mal satıyorsanız veya satın alıyorsanız satıcı veya alıcıyla birlikte bankaya gidin.
Sorunla Karşılaşırsanız Ne Yapmalısınız?
- Alışveriş sorunu yaşıyorsanız yardım için web sitesiyle iletişim kurun.
- İstenmeyen postalar, dolandırıcılıklar, kimlik hırsızlıkları veya diğer istismarlarla ilgili olarak web sitesini, yerel polisi, banka, kredi kartı şirketi veya diğer mali kurumları arayın.
- Dolandırıcılık, kimlik hırsızlıkları, sahtekarlık veya diğer istismarlarla ilgili olarak bulunduğunuz ilçenin savcılığına başvurursanız, savcılık sizi yönlendirecektir.
- İstanbul Emniyet Teşkilatı’nın Bilişim Suçları ve Sistemleri Şube Müdürlüğü birimine başvurun ya da 0212 636 2973 nolu telefondan yine aynı birimi arayın.
- Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın Bilgi İhbar Merkezi’ni 0312 5828282 no’lu telefondan arayın ya da bu birime ulaşmak için bu linki kullanın
Comments are closed