Sanal dolandırıcılar, polisin banka hesabını da boşalttı

Sanal dolandırıcılık hadiseleri yılın son ayında patlama gösterdi. 7 Aralık itibarıyla 2 bin 600 kişi, bilgileri dışında banka hesaplarından para çekildiği şikâyetiyle savcılığa başvurdu. Mağdurların önemli bir kısmını polisler oluşturuyor.

Ayrıca bu kez uygulanan yöntem de oldukça dikkat çekici. Diyarbakır merkezli sanal hırsızlık olayı şöyle gelişti: Şebeke, önce internet bankacılığını kullanan müşterilerin hesaplarına girdi. Bilgilerini elde etti. Ancak parayı başka bir hesaba havale etmedi. Bunun yerine elde edilen bilgiler, sanal hırsızların elindeki bankamatik kartlarına yüklendi. Şebeke üyeleri de söz konusu hesaplardaki paraları İstanbul, İzmit, Diyarbakır ve Trabzon gibi ülkenin dört bir yanındaki ATM’lerden çekti. Hırsızlar, özellikle kamerası olmayan bankamatiklerde işlem yaptığı için görüntü kaydı bulunamadı.

Hesaplarının boşaltıldığını fark eden mağdurlar, banka ile irtibata geçince, ‘usulsüz bir işlem olmadığı, paranın bankamatikten çekildiğinin görüldüğü’ bilgisine ulaştılar. Bunun üzerine parayı kendilerinin çekmediğini söylediler. Hesapları bloke eden banka, yaptığı araştırmada, sahtekârlığı tespit etti. Hesaplar üzerindeki tedbir, mağdur yakınlarını kapsayacak şekilde genişletildi. Bu kez kendi hesaplarına ulaşamayan mağdurlar, ödemelerini borçlanarak yapmaya başladı. Temmuz ayında başlayan sanal hırsızlık olayıyla ilgili, hesaplarından para çekildiği gerekçesiyle 2 bin 600 kişi savcılığa başvurdu. En büyük mağduriyeti ise bankanın anlaşması bulunan Emniyet personeli yaşıyor. Sadece Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’nde 30 polis memurunun maaş hesabından binlerce YTL çekildiği belirlendi. Mağdurlar, bütün sorumluluğun bankada olduğunu belirterek, “Bankamatiklerinde kamera yokmuş. Öğrendiğimize göre bu, 50 milyon dolarlık bir yatırım gerektiriyormuş. Koskoca banka için bu miktar büyük bir rakam değil.” diye sitemde bulundu. Hesabından 335 YTL çekilen A.K. adlı mağdur, bankanın kendisine parasının İstanbul’daki bir ATM’den çekildiğini söylediğini belirtiyor. Diyarbakır’daki banka şubesine gittiklerinde kendilerine “Yapacağımız bir şey yok. İstanbul’dan kaynaklanıyor.” dediklerini aktaran A.K., “Paranın nerede çekildiğini nokta olarak dahi söylüyorlar. Ancak sorunun gerçek nedenini anlatmıyorlar. Maaş hesabım kapalı. Yeni bir hesap açtırmak zorunda kaldım. Artık paramı bankaya gidip alıyorum.” dedi.

R.D. ise hesaptaki parasının çekildiğini cep telefonuna gelen bir mesajla öğrenmiş. O da bankadan, paranın İstanbul E-5 üzerindeki bir ATM’den çekildiği bilgisine ulaşmış. Bu arada eşinin aynı bankadaki hesabına 937 YTL yatırıldığını da öğrenmiş. R.D., “Banka bunu fark edince eşimin hesabını da bloke etti. Oradan da para çekemiyoruz. Sanıyorum bu yatan para da, hırsızların çaldıkları parayı aklamak için yaptığı bir yöntem. Bu işe bir an önce çözüm bulunmasını istiyoruz. Gerçekten çok mağdur olduk. Arkadaşlardan borç para almaktan yorulduk. Çocuklar, ‘Baba, senin maaşına ne oldu?’ diye soruyor.” ifadelerini kullandı. Bin 940 YTL’si çalınan V.L.’ye banka parasını geri ödemiş. Bankanın kendisine ‘sistem hatası yüzünden’ gerekçesini belirttiğini aktaran V.L., “Hesabımda ‘artı para’ uygulaması vardı. Hırsızların çektiği parayı anapara karşılamayınca, üzerindeki miktar, kredili olan bu kısımdan kesilmiş. Verdiğim dilekçe sonrası çekilen paramı 11 Aralık’ta yerine koydular. Ancak ‘artı para’dan çekilen tutarın gecikme faizi yine benden kesildi.” siteminde bulundu.

Korsanlara karşı şifre bilgileri ‘fare’yle yazılmalı

Bilişim uzmanları, internet bankacılığını kullananlara işlemlerini ‘sanal klavye’ vasıtasıyla yapmayı tavsiye ediyor. Şifrenin klavye kullanılarak yazılması halinde ‘key logger’ adı verilen minik programcıkların harekete geçtiğini ve gizli bilgileri bu ‘casus yazılımı’ hazırlayan kötü niyetli kişiye ilettiğini vurguluyor. Uzmanlar, “Eğer bu minik casus program herhangi bir şekilde sizin de bilgisayarınıza girmişse, o andan itibaren klavyeden yazdığınız tüm karakterler belli bir adrese gönderiliyor demektir. Kredi kartı numaralarınız, internet bankacılığı giriş kodu ve şifreleriniz gibi. Ancak fare tabanlı şifre girişi kullanılırsa, yani şifre doğrudan klavyeden değil de ekrana gelen sanal klavyeden tuşlanırsa, key logger programları işe yaramayacaktır.” bilgisini veriyor.

Kaynak: www.haberturk.com

Categories:

Comments are closed

Open chat
1
Whatsapp Sohbete Başla
Canlı Destek
Merhaba.
Size nasıl yardımcı olabilirim?