Ekonominin artık çığırından çıkmış bir şekilde bilgisayarlar ve özellikle de internet tarafından işgal edildiği bir çağda yaşıyoruz. Bir çoğumuz bu gelişmeleri elimizden geldiğince takip etmeye çalışıyor, bir kısmımız da treni kaçırdık düşüncesiyle hiç bulaşmamak en iyisidir diye düşünüyor. Şurası bir gerçek ki İnternetsiz yaşanamayacağı gerçeği ayak uyduramayanları yutacak ve gelişerek yoluna devam edecektir.
Ekonominin artık çığırından çıkmış bir şekilde bilgisayarlar ve özellikle de internet tarafından işgal edildiği bir çağda yaşıyoruz.
Bir çoğumuz bu gelişmeleri elimizden geldiğince takip etmeye çalışıyor, bir kısmımız da treni kaçırdık düşüncesiyle hiç bulaşmamak en iyisidir diye düşünüyor. Şurası bir gerçek ki İnternetsiz yaşanamayacağı gerçeği ayak uyduramayanları yutacak ve gelişerek yoluna devam edecektir.
Tüm bu gelişmeler hepimizi işlerimizi İnternet üzerinden yapmanın fırsatlarını araştırmaya itiyor. Bütün sektörlerde yaşanan bu gelişme bilgi teknolojisiyle ilgilenenleri, bilgisayarla yatıp kalkanları birçok pozisyon için ön sıralara geçiriyor gibi gözüküyor.
Peki İnternet gerçekten de bilgisayar programı yapamayan, bir HTML kodu bile yazamayanların, C++, SQL ya da Java bilmeyenlerin açıkta kalacağı bir dünyaya doğru mu götürüyor bizi? İlk bakışta görünen bu olsa da işin gerçeği geleneksel yöneticilik deneyiminin her zaman gözde olduğu yolunda. Eğer ki sağlam bir yöneticilik, pazarlama ya da insan kaynakları temeliniz varsa iş dünyasında her zaman sizin için ayrılmış bir yer olacaktır. Fakat tüm bilgi ve birikimlerinizi İnternet ve Bilgisayardaki gelişmelerle bütünleştirerek yola devam etmeniz gerekmektedir.
Bu konuda sektörün öncülerinden olan başkaları da aynı şeyi düşünüyor. Mesela “Geleneksel yöneticilik tecrübeleri eğer biraz İnternet bilgisiyle birleşirse ortaya İnternet sektörüne çok gerekli olan tecrübe eksikliğini kapatacak yöneticiler çıkacaktır.” diyor, New York’ta kurulu olan Network ve İnternet konularında hizmet veren Vault.com’un kurucu ortaklarından olan Mark Oldham. “Bize yapılan başvurularda gözönünde tuttuğumuz en önemli şey heyecan. Yaptığımız işle ilgili ne kadar heyecan duyuyorlar? İnternetin yaptığımız işi ne kadar geliştirebileceğini ne kadar algılayabiliyorlar? Yeniliklere ne kadar açıklar?” diyor ve ekliyor “Eğer ki bu sorulara yanıtları evetse IT sektöründe tecrübeniz olmasa da Yeni Ekonomik düzende başarı elde etme şansınız çok yüksek. Örneğin Vault.com şirketinin üst düzey yönetici kadrosunu incelediğimizde şöyle bir sonuçla karşılaşıyoruz ki bu kişiler şirketimize girdiklerinde internet ve bilgisayar konusunda bilgileri ya yoktu ya da çok çok sınırlıydı.”
Gelelim şirketlerin sizden neler beklediklerine.İşinizi garanti almak için aşağıdaki özelliklerin sizde olduğunu işverenlere mutlaka hissettirin.Maddeler halinde sıralayacak olursak:
Şirketle için ne kadar farklı alternatifler altında çalışabileceğiniz önemlidir. Yeni ekonomik düzende şirketler sizin ne kadar farklı şapkalar giyebileceğinizi çok önemserler.
Bir prima-donna olmadığınızı unutmayın. Yeni ekonomide şirketler başrol oyuncularına ihtiyaç duymuyorlar. O yüzden ne kadar büyük bir ofisiniz olacağı gibi soruları aklınızdan bile geçirmeyin.
İsminizin başına gelecek sıfatlara çok fazla takılmayın. Dot.com şirketlerde hiyerarşi çok da önemli değildir. Şirketler çalışanlarından spesifik bir alanda değil her alanda faydalanmak isterler.
Spor kıyafetler içinde her zaman daha rahatsınızdır. Yeni ekonomide şirketler sizin rahat ortamlarda çalışmanızı sağlarlar. İlk günkü görüşmeye resmi kıyafetle gidebilirsiniz ama devamında en kısa sürede ceket ve kravattan kurtulacağınıza emin olun. Bu rahatlık çalışma saatlerinde de kendini gösterir. Şirketler sizden esnek çalışma saatlerine uyum göstermenizi beklerler; bu bazen 12 saatlik çalışmaları getirse de.
Risk alabilecek insanlar bu sektörde her zaman talep görür. Görüşme sırasında geçmişte aldığınız risklerle ilgili anlattıklarınız önünüze çok fazla risk alma şansı çıkmamış bile olsa size artı puan getirecektir. İnternet şirketlerinin istediği belirsiz zeminlerde risk altına girebilecek insanlarla çalışmaktır.
Bir kere internet dünyasına girdikten sonra sakın iş tecrübeniz yok diye gözünüzü korkutmayın. Bu sektörde 2 yıllık bir tecrübeye sahip insanlar çok kıdemli olarak görülür ki bir şeklide işin ucundan tuttuktan sonra kendinize güvenmemeniz için hiçbir sebep yok demektir. Ve son olarak geceler boyunca bilgisayar kurslarında kafa patlatmayı düşünmeyin bile. Onun yerine yeni trendlerin neler olduğuyla ve teknolojinin daha neler yapabileceğini düşünün bu yeterli.
Doruk Aktoprak
Comments are closed